Transparente blanche
Den tidigaste äppelsorten, plockas normalt tredje veckan i augusti. Sorten började odlas i Sverige i slutet av 1800-talet. Frukten är grön, senare gul, med en äggrund form. Enligt mångas mening det bästa äpplet till mos eller kräm. Bör konsumeras omedelbart.


Julyred
Medelstor röd frukt, plockas sista veckan i augusti. Kan lagras några dagar i kyl.


Discovery
Plattrund form, gröngul grundfärg och vacker röd färg på solsidan. Fruktköttet svagt rosafärgat. Sorten kommer från England. Plockas normalt första veckan i september och kan ätas under hela september månad. Smaken är mild och kan ätas även av de som annars inte tål äpple.


Katja
Svensk sort från Balsgård, har odlats sedan slutet av 60-talet. Äggformad röd frukt med gul baksida. Syrlig smak och vitt saftigt fruktkött. Plockas andra veckan i september och står sig drygt en månad. När äpplet mognar får skalet ett naturligt vaxskikt som kan kännas lite kladdigt.
Röd Gravensteiner

Gravensteiner

En av våra äldsta sorter, har odlats sedan slutet av 1600-talet. Frukten är stor med lite olika färger. Den klassiska modellen är gul med röda strimmor men det finns även helröda typer. Smaken är syrligt frisk vilket ger en fin smak i matlagningen men passar även bra på fruktfatet. Plockas tredje veckan i september och kan lagras till november.Summerred
Korsades fram i Kanada 1964. Lätt avlånga frukter. Mörkröd färg med lite gula partier. Fruktköttet är vitt, saftigt och krispigt med frisk syrlig smak. Det är viktigt att frukterna får hänga på länge för att få den rätta saftiga smaken. Normalt plockades den i slutet av september och kan lagras till november.


Aroma
Svensk sort som släpptes till odling 1973 och har sedan dess blivit en av våra populäraste sorter. Frukten är plattrund med aromrik mild smak. Den ursprungliga varianten har gul bottenfärg med röd solsida. Senare har det kommit en helröd variant med insprängda gröngula fält. Den senare säljs som Röd Aroma eller Amorosa. Aroma plockas i månadsskiftet september-oktober och kan lagras till december.
Signe Tillisch


Signe Tillisch

Dansk sort från slutet av 1800-talet. Stora gröngula frukter med mild söt smak. Signe Tillisch var förr en mycket populär sort både till mos och som ätäppe, men har under senare år minskat i popularitet dels på grund av att den ofta plockas för tidigt och då inte får den rätta smaken och dels av att mognadsperioden sammanfaller med Aroma. Signe Tillisch bör plockas första veckan i oktober och har då en lätt fet yta av sitt skyddande vaxskikt. Hållbarhet till december.


Ingrid Marie
Dansk sort från början av 1900-talet. En av de mesta odlade sorterna i Sverige. Plattrund frukt med gulgrön bottenfärg, solsidan är mörkröd. Sorten finns även i en mörkröd variant med bara små insprängda partier av gult. Den kallas då Röd Ingrid Marie eller Karin Schneider.
FotoalbumSe flera bilder från odlingen nedan

//bilder.visingsoapplen.com/#!album-11